torsdag 19 maj 2011

Panelsättning, natur & kultur

Det har varit en tid av intensivt arbete med att sätta panel på övervåningen. Det är Moelven Trend Rough 14*120 som sätts upp. Det tar sin tid trots allt, men med hjälp av dyckertpistolen så går det fortare. Det gäller att vara lite noggrann med att slå ihop panelen i not och spont, så att det inte vandrar iväg och helt plötsligt så är det inte i våg längre. Jag har ju en verklig  horisont att jämföra med. En självnivellerande laser kommer väl till pass, både för att kontrollera linjen, men även för att enkelt kunna ta ut hål för dosor. Jag skulle kunna ha använt en magnetisk dosfinnare istället. Panelen är färdigmålad, så när den väl sitter där är det klart. Naturligtvis ska det göras fönsterinsalningar och kanske några lister i hörnerna, alternativt enbart fog. Jag får se. Mycken glädje har jag haft av den fina Bosch gerkapen med stativ, som Jonas vänligt nog förvarar hos mig (bland annat, dyckerpistolen och kompressorn är också hans, liksom borrhammare, bandslip, bordssåg, mm, mm). Tack, tack Jonas!




45+145+45 isolering i väggarna + 3*120 i taket - det kommer att vara varmt och skönt i detta rum !

Birgitta har spacklat, slipat och målat i köket, biljardrum och entré'. En vitmålad vägg görs sig inte så bra på bild.

När det gäller avdelningen djur och natur, så har en alternativ hypotes formulerats av vår granne Micke, nämligen att det ska vara en utter vi såg. Han har varit och sökt efter lämningar på udden och även givit en del underlag i form av Länsstyrelsens utredning och tidningsartikel i Gästriklands Tidning. Hans förslag om att införskaffa en kajak, ska jag definitivt fundera på. Jag har ju lovat mig själv att inte skaffa någon (större) båt förrän huset är klart, men en kajak är ju en liten farkost bara....

Ytterligare bevis på naturens livskraft har vi form av denna planta, ej ännu artbestämd, som har valt att starta sitt liv i vår parasollfot. Foten är fyllt med grus och det finns tydligen tillräckligt med näring i denna för att den ska slå rot. Vi ska nog ge den ett bättre ställe att utvecklas på.

Ett annat naturfenomen är hägringar som emellanåt uppstår. Här t.ex har Eggegrund försvunnit på grund av denna optiska villa.
Så här ser det normalt:

Att Birgitta har gröna fingrar är väl känt. Hon är väldigt stolt, med all rätt, över denna orkidé som för närvarande har sin plats i Bälinge. I bakgrunden den välansade trädgården, likaså ett resultat av Birgittas flinka fingrar.

För den yngre generation kan jag berätta att blomman står på en s.k. skivspelare, där man kan spela vinylskivor av typ LP (Long Playing, 8-10 låtar), EP (Extended Play, 2-4 låtar) eller Singlar (en låt på varje sida). Bredvid den står en glasvas, ett pris från en golftävling på Gotland, som jag fick tillsammans med vår vän Larsan.Under blomman den extrema ljudanläggningen från tidigt 90-tal, ett kasettbandspelare med Dolby (!), en förstärkare med radiodel, som både klarar AM och FM bandet. Underst finns den ultra moderna tekniken med CD (Compact Disc), den digitala revolution har gjort sitt intrång även i vårt hem. En traditionell Sony rullbandspelare kompletterar anläggningen förträffligt. (Tyvärr är den obrukbar, men fin att se på)

För den konstintresserade kan jag berätta det är min farfar Ernst som är avporträtterad av min mormor Gulli. Den kommer inom sinom tid få en ny hedersplats. Trästatyetten är gjord av Lohart (Lorenz Hartman från Byske, Västerbotten). Den lilla lerfiguren på fönsterbrädan  är från Jalisco, Mexico, troligtvis 200 f. Kr. (Inköpt av Birgittas föräldrar när dom besökte oss i Durham, NC 18 maj 1982)

2 kommentarer:

jonas sa...

wow. vilket jobb! Imponerande! Skönt att allting kommer vara klart till midsommmar. då kan vi spela golf i stället :-)

Birgitta Antoni sa...

Om det är så att ni önskar komplettera ljudsamlingen med några medeltida kassettband så har jag ett antal. Säg bara till! Birgitta i Sollentuna.