fredag 15 april 2011

Sannolik bäver ?

Från vanligtvis välunderrättat håll, Birgittas bror Björn, kommer följande:

Stoleksmässigt, jämfört andfågel på bild (knipa?) finns ju inte många arter att välja på. I Sverige har vi inte mer än 69 olika däggdjursarter totalt, och av dessa är mer än hälften möss, sorkar och fladdermöss av olika slag! Tänkbara arter i det här fallet kan bara vara utter eller bäver. Utter har ökat explosionsartat under 2000-talet, och eftersom bild är tagen i dagsljus borde det vara en utter. Men !!! Uttern simmar oftast med bara del av huvudet synligt. Bäver däremot simmar precis som på bilden. Åtminstone så länge den känner sig någolunda trygg. OM det är en bäver borde ni kunna se spåren efter födosök och avverkning på land, och en hydda någonstans. Tidigare kunde man bara finna bäver längs strömmande söt-vatten, men med en kraftigt ökande population har bosättnigar skett längs strandkanter i sjöar mm. Men en bäver i saltvatten?? Joo, det förekommer. Men - är nog ganska ovanligt.

I dagens nummer av Expressen, GT (14 april 2011) kan man exempelvis läsa följande:
Bävrar, vilken smäll

ELLÖS. Klas Pallvik trodde att någon kastade något på honom när det small. Men det var bara en bäver. I Ellös hamn, på Orust.
  – Jag arbetade på en brygga i hamnen och gick fram och tillbaka med material, berättar Klas. Plötsligt small det till. Nästa gång han passerade samma ställe small det igen.

Tog det salt
Han trodde att någon kastade saker på honom. När han och hans chef kollade under bryggan trodde de inte sina ögon. Där simmade en livs levande bäver – i saltvatten.
– Jag fick reda på att bävern slår med svansen så att det smäller när den är rädd, säger Klas. Han fick snabbt fram sin mobiltelefon och tog en bild.
GT kollade med Svante Lysén konservator på naturhistoriska museet i Göteborg och allmänt intresserad av djur.
– Detta är mycket ovanligt med bäver i havet men inte helt unikt.
– För några år sedan fick några kanotister syn på en bäver när de befann sig på Vallerö utanför Hällevikstrand.
Googlade efter bilder på bäver:

Bäver nära Hellasgården Stockholm - Beaver at Hellasgården in Stockholm

Jag får kolla efter ytterligare spår i naturen för att verifiera detta. Läs mer om Castor Fiber på Naturhistoriska Riksmuseets webb. Där står det att den finns på ostkusten också.

Det tråkiga är att den kan vara bärare av fästingar också. Inser också att jag måste skaffa mig en systemkamera med bra objektiv om jag ska fortsätta att utforska djurlivet....

Inga kommentarer: