fredag 8 juli 2011

Arbetshelg för ungdomarna

Ungdomarna har en längre tid tjatat på att få komma att hjälpa till på Granntomta och till sist ger man ju efter. Man är ju trots allt förälder. Helgen den 2-3 juli så var det dags. Jag hade gjort en lång lista med olika aktiviteter men det som föll i smaken denna gång var markberedning på traditionellt småländskt sätt: svett, spett, spade, stubb-brytare och en stor portion tålamod. Erik, Roger, Jonas och Svante (a.k.a ungdomarna) och jag som mentor började entusiastiskt med att ta bort en granstubbe. Alla var med.

Sedan var det dags för kaffe. Svante fick nyplockade blåbär och smultron av mamma Jenny:

Nästa stubbe tog dom upp (nästan) på egen hand, dom lär sig fort, ungdomarna....

Förutom att arbeta var Svante generös med kramar:
och
 pussar:

När alla stubbar var borta, krävdes en liten enkel instruktion på hur man bryter sten:

Sen var det full fart och Rogers byxor sprack inte denna gång (som tur var):

Lördagen avrundades med öl, mousserande vin, middag och mera kolsyrad dryck. På söndagen var det lite avslaget i gänget, outrett varför. Svante var först ut och undrade var alla var och farmor hade inget svar. (Det var lite svalt och blåsigt, 15 grader bara om ni undrar över Birgittas pannband):

Emellertid så piggnade sällskapet till så att vi kunde förpassa alla stenar till nya stenpartiet eller ner till den kommande bryggan. Bryggbygget har nu pågått sedan 1962 och det är inte riktigt klart än. Många stenar blev det:

Tack Jenny, Erik, Roger och Jonas för ett banbrytande fint arbete i helgen. Ni är nu certifierade för stubb och stenbrytning Granntomtamodellen steg 1. Något för CV!

Svante stannade kvar hos oss och det blev mycket "banka, borra, såga, mäta...." men även en hel del "damsesuga" och stoppa pennor i golvspringorna.

Mysig kille (den lille):
 
med humor, så fort vi tog kameran så blundade han och skrattade gott:

På tisdagseftermiddagen fick vi ett efterlängtat besök av Monika och Eugen. Förutom en gudomlig kall-varm-gårdsrökt lax (egenrökt på Vesslans rökeri) och jordgubbschampagne hade dom med sig en väska med ambulans-, polis- och brandbilar samt en bok med Halvan och brandbilen. Mycket uppskattad av Svante (och hans farfar, som tröttnat på Pytt och Glytt och katten Jum-Jum, Miffy m.m). Här läser farmor ur boken och väskan har för dagen kompletterats med stora banken (hammaren), hörselskydd, några brädor, en bit gulgrön FK,  samt för säkerhets skull tre stycken tumstockar - det finns mycket att mäta. Det mesta är 89.6 vilket är precis den längd som Svante har uppnått idag.

Tack Jenny och Erik för lånet av Svante några dagar. Toppenkillen!

Inga kommentarer: