måndag 26 januari 2009

Tar det aldrig slut?

I helgen var vi plats igen efter ha repat mod och spenderat många timmar på Internet om att läsa om fuktproblem i hus. Vi kom upp sent på fredagskvällen, så vi tog det lugnt framför Keddyn och det var på spåret.

Par minusgrader ute och c:a 12 grader varmt med en RH inne kring 52% på övervåningen. Detta med 600W element och det innebär att ett approximativt U- värde för övervåningen är: 600/((37*2.4+80)*(12 - -2)) = 0.25 W/m2K

Känns märkligt bra och vi ska in med ytterligare 45mm isolering. Dessutom så saknas två gångjärn på den franska dörren så den glipar ordentligt. Gångjärnen ska kompletteras av leverantören GoB.

Inspekterade taket på lördagsmorgonen. Nya pölar och fläckar på 5 ställen !!!!!. Ute är det kraftig nordostlig vind och yrsnö från havet - sämsta tänkbara förhållanden enligt min teori. Här finns inte tid att vänta på en byggnadsställning, så vi tillverkar rullar av vindskyddsduk som jag sedan klämde fast i luftspaltsöppningen med hjälp av stege, teleskopstång med en grensåg längst ut, tålamod och assistans. Med lite övning så blev man ganska bra på att manipulera rullarna till rätt ställe till slut. Nu ska åtminstone inte snö kunna blåsa in. Lämnade dock luftspalten öppen på västsidan så att de kan ventilera "lagom".


Efter detta kände vi att vi måste göra något konstruktivt, så vi plastade och tejpade alla väggar på övervåningen och fäste upp liggreglar i sov- och arbetsrum och stående reglar i 'salongen' där vi ska liggande råspont har vi tänkt oss. Sen ska allt skjutas fast med spikpistolen. Gjorde till och med några lyckade geringar i hörnet, men de kommer ju aldrig synas. Finns dock på bild för den intresserade läsaren


Söndagen förflöt utan att en enda fuktfläck kunde ses, är detta en trendbrott måhända?

Måndag. Vi ska plasta in tvättstugan och entrén också. I vanlig ordning måste jag fundera och planera lite och vad händer - jo två nya fuktfläckar, denna gång i taket i 'smatten', a.k.a gästtoaletten. Mycket riktigt det finns luftspalt på entrétaket också och snö har troligtvis pressats in på samma sätt, entrén är ju vänd mot norr. Denna gång var det lättare att täta luftspalten med vinduk, kunde stå hyfsat bekvämt på en stege för en gångs skull. Täckte även för en springa i entrétaket som vi lämnade för jag ska montera in infällda spottar i detta lite senare.

Nu får det räcka med vatten i taket !!!

Vi plastade in tvättstugan och entrén efter ha demonterat lite av glesen som var i vägen. Därefter var det dags att städa ihop och åka till Uppsala, passerade dock K-Rauta och köpte Casco Wetstop fiberduk och Aquastop för tätskiktet i tvättstugan - 20 % rabatt kan man ju inte säga nej till. Vi köpte även en elektronisk musskrämma på rea - vi får se om den har någon effekt på våra gnagarvänner.

Nu dröjer det två veckor innan vi kommer hit igen - vi måste ju jobba på vår sociala kompetens också, bl.a genom att fira Eriks födelsedag på fredag.


Inga kommentarer: