måndag 14 november 2011

Frånluftsvärmepump på plats

I lördags var det 'moving day'. Vi förbereder släpkärran optimalt genom att luta den så mycket som möjligt innan vår vän Lennart kommer som ska hjälpa oss.

Första momentet är att få upp den på kärran. Det gick lättare än vad vi trodde. Det är sidan på pumpen som är ner.



Sedan rullades den till trappen - enkelt.

Lite jobbigare blev det när vi skulle ta in den i huset, men med hjälp av några långa 45*220 plank och pirran så går det bra när man är tre som kan ta i.


Väl inne tar vi bort all onödig ballast, såsom pall och plåtar och reser den upp. En laminatskiva fungerar som stöd under för pirran.


För att komma vidare in i köket och tvättstugan måst vi luta den ner, vilket var lite nervigt men gick bra om man tog spjärn med ryggen.

Trångt att ta sig in i tvättstugan, detta var nog det mest kritiska och svåraste momentet. Tack Lennart för att du höll i pirran och tog drog det tyngsta lasset.


I tvättstugan så ska den in i hörnet och vi försökte med att skjuta den på några reglar, inte förrän Birgitta kom på den briljanta iden att använda skärbrädor av plast som underlägg gick det lätt att skjuta den på plats.





Det tog en dryg timme för oss och det gick förhållandevis smidigt och utan skador.

Upppumpade som vi var, Jonas och jag, så fortsatte vi med att rätta till och bygga muren längs nerfarten. På kvällen var vi bägge rejält utpumpade.

För övrigt så flyttade vi om i huset och förberedde för elektrikern så att han kan  montera den nya normcentralen, en 3*13 Hager enkelt. Det varma höstvädret och avsaknad av snö erbjöd också ett utmärkt tillfälle att kratta löv, vilket Birgitta och Jonas gjorde bra.

På övervåningen hann jag gersåga hörnet på väggpanelen i 67.5 graders vinkel. Förutsättning för att lyckas med detta är en bra sänksåg. Jag tror det blir bra när jag får dit den liggande panelen, gersågad 67.5 grader Tack Jonas för lånet av sågarna igen och för muskel- och hjärnkraft !


Inga kommentarer: